Overzicht biersoorten

Met water, hop, gist en natuurlijk graan worden alle biersoorten gebrouwen. Het brouwen levert verschillende biersoorten op met wereldwijd duizenden bieren op met verschillende smaken. 

Een overzicht van verschillende biersoorten:

Abdijbier
Abdijbieren zijn bieren die op een manier verbonden zijn met een kloostergemeenschap.
Klik op Abdijbier voor het overzicht bieren.

Amber / Ale
De oorsprong van het brouwen van Ale ligt in Groot-Brittannië. Deze traditie is later overgewaaid naar Nederland en België. Ale staat in Nederland bekend onder de naam ‘Amber‘.
In België wordt het ook “speciale” genoemd: zoals bijvoorbeeld Palm Speciale. Het wordt echter ook het achtervoegsel ale gebruikt zoals Ginder-Ale.
De kleur van dit bier is amberkleurig en dankt hier de naam aan. Deze amberkleur wordt verkregen door gebruik van zwaarder gebrand en geroosterde gerst.
Amber is bovengistend.
Klik op Amber / Ale voor het overzicht bieren.

Blond
Blond bier heeft een goudgele kleur. In principe is een blond bier van hoge gisting, blonde bieren van lage gisting worden doorgaans pils of dort genoemd.
Het alcoholpercentage kan variëren.
Klik op Blond voor het overzicht bieren.

Bok bier
Bokbier is een van oorsprong seizoensbier.
Alcoholpercentage tussen de 6% tot 9%.
Bokbier wordt gebrouwen door het gebruik van veel mout.
Dit levert meer suikers op en krijg je een stevigere bier.
Ondergistend
Klik op Bokbier voor het overzicht bieren.

Bruin – donker
Bij het brouw proces van BruinDonker bier ontstaan er vele tinten bruin die variëren van donker tot middel bruin. Per land en regio verschillende BruinDonker bieren in de smaken bitterheid en zoet. 
Van oorsprong werd BruinDonker bier gebrouwen met bruine pure mout. Tegenwoordig is bleke mout de basis en worden de bruine mouten hieraan toegevoegd
Bovengistend met vaak een hergisting op de fles
Klik op Bruin-Donker voor het overzicht bieren.

Dubbel bier
Belgische biertype, voor het eerst gemaakt door de Trappisten van Westmalle in 1856.Dubbel is gewoonlijk met een hergisting op fles, maar soms niet.
Kleur: middel- tot donkerbruin.
Alcoholpercentage tussen ± 7%.
Bovengistend
Klik op Dubbel voor het overzicht bieren.

IPA
IPA is de afkorting van India Pale Ale
Extra hoppig en (vaak) extra bitter bier
Licht gekleurd bier
Hoger dan gemiddeld Alcohol percentage
Overwegend hop
Klik op IPA voor het overzicht bieren.

Pils: 
(ook pilsener of pilsner genoemd)
Samenstelling: 
In de basis gebrouwen uit mout, water, hop en gist. 
Alhohol percentage ± 5%
Kleur: Goudgeel
Pils is een biersoort dat voor het eerst in de stad Pilsen (Tsjechië) door een Duitser werd gebrouwen.
Klik op Pilsner voor het overzicht bieren.

Trappistenbier
Bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Trappistenbier is een omschrijving van de herkomst. De naam “trappist” is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam ontleent: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.
Klik op Trappistenbier voor het overzicht bieren.

Tripel:
Zwaar bovengistend bier, met hergisting op fles.
Tripel heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. Alcoholpercentage vanaf 7% tot 10%.
Klik op Tripel voor het overzicht bieren.

Winterbier
Gebrouwen speciaal voor de winter.
Kleur variërend tussen amber en donker en er zijn ook lichte varianten.
Bovengistend
Alcoholpercentage: bovengemiddeld
Klik op Winterbier voor het overzicht bieren.

Witbier / weizenbier
Witbier is een troebel bier dat met gerstemout en ongemoute tarwe en soms ook met haver wordt gebrouwen. 
Alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6 procent.
Hooggistend
Klik op Witbier-Weizenbier voor het overzicht bieren.

Overige biersoorten:

Lager:
ondergistend bier
Afgeleid van lagern (rijpen)
Alhohol percentage ± 3.5%
Nederland:
Lager was vanaf eind 19e eeuw tot in de jaren zestig een pilsachtige en sindsdien wordt lager als aanduiding voor een in Nederland gebrouwen bier niet meer gebruikt.

Stout
Biobier
Weißen tripel
Zwaarbloed
Donker bier
Speciaalbier
Licht bier
bruin
dortmunder
ere bruti
fruitbier
gerstewijn
herfstbok
honingbier
Imperial double stout
Imperial stout
koffiebier
kruidenbier
lentebok
oud bruin
porter
radler
rookbier
sjoes
stevig blond
stout
tarwebier

Bierdopje